Horoscop Urania Aspecte Generale
Săptămâna cuprinsă între 12 şi 18 februarie este marcată de un singur eveniment astronomic cu impact astrologic. Este vorba de intrarea planetei Mercur în zodia Peştilor în ziua de 14 februarie.
Mercur va avea un traseu rapid, astfel încât la numai patru zile de la intrarea sa în noul semn zodiacal se va găsi la 9 grade în semnul Peştilor, ceea ce reprezintă deja o treime din semnul zodiacal parcurs.
Intrarea planetei Mercur în zodia Peştilor nu îi avantajează nici pe cei care s-au născut în acest semn zodiacal, nici pe alţii. Postura este slabă şi aduce o dependenţă de stare afectivă, o emotivitate crescută sau un tip de rostire, de exprimare verbală sau de comunicare care stă sub semnul unei labilităţi psihice, a unei cumsecădenii afective.
Toate lumea este mai lesne de înduioşat, de convins, de aşa natură încât şi cele mai dure fiinţe, mai reci, mai tăioase, mai indiferente, sunt dispuse să fuzioneze empatic cu ceilalţi. De aici o anume slăbiciune care nu este una de caracter sau una psihică, ci este una sufletescă. Se înţelege că într-o anume dimensiune Mercur în zodia Peştilor dă multă ameabilitate, capacitate de pliere pe problemele celorlalţi, iar răsunetul afectiv al celor spuse, trăite şi văzute este de natură să îi îmbogăţească sau să cheme la suprafaţă o serie de trăiri, de impulsuri şi de gesturi pe care unii şi le inhibă, mai ales cei care au o dimensiune publică, au funcţie, au rang şi trebuie să-şi ţină firea şi să îşi păstreze calmul, indiferenţa, răceala, logica şi obiectivitatea.
Dacă este vulnerabilizant, mai ales în condiţii exterioare sau de stres, este în schimb bun mai ales pentru firile mai dure, pentru că le aduce acestora un strop de căldură sufletească, mai multă omenie şi mai multă îngăduinţă şi toleranţă faţă de slăbiciunile, greşelile sau problemele celorlalţi.
La capitolul aspecte pozitive ar mai trebui spus că Mercur în Peşti îi avantajează pe cei care au nevoie de o fantezie liberă care să zburde, de imaginaţie, uneori poate chiar haotică sau poetică, sau ruptă de realitate, un soi de unirism. Pentru foarte mulţi înseamnă şi detaşarea de contingentul material şi de condiţionările care te trag în jos şi îţi aduc aminte că eşti alcătuit din ţărână.
Acest Mercur în semnul Peştilor procedează într-o direcţie contrară. Ne ridică asupra realităţii şi ne atrage atenţia că nu suntem făcuţi doar din ţărână, suntem făcuţi şi dintr-un strop divin, că această combinaţie poate să dea multor persoane care se ocupă de latura medicală, psihică, mai puţin trupească şi mai mult sufletească sau interioară, o capacitate specială de a intui nevoile unui pacient şi toate problemele care ţin de o tulburare psihică.
De aici o vocaţie specială a multor demersuri pe care le pot face pedagogii, psihologii, psihiatrii, psihoterapeuţii şi toate tehnicile de cunoaştere, unde trezire la suprafaţa conştiinţei de sine, dar şi a vindecării de sine prin aceste mijloace, în primul rând verbale, aproape exclusiv verbal, alungând medicamentele, terapiile şi tratamentele ori metodele clasice tradiţionale, metodele care se învaţă la şcoală.
Este momentul întoarcerii la sursele sănătoase ale naturii şi, mai ales, la sursele terapeutice ale vindecării pe cale spirituală care pot să presupună un post ţinut cu mai multă rigoare sau după alte criterii decât un post nu neapărat indicat de medic sau nu neapărat de preot. Postul poate să fie înţeles în mai multe chipuri, ca o rezervă sau ca o interdicţie în faţa unor alimente, ca o reticienţă în faţa unor idei şi trăiri. Oamenii, de exemplu, îşi impun o penitenţă a tăcerii, nu mai vor să vorbească sau nu mai vor să discute despre un subiect.
Alteori îşi refuză un anume tip de hrană, o anume atitudine faţă de masă, alimente, hrană şi pregătirea ei. Această întoarcere, cum spuneam, resursele sănătose ale vindecării mai poate să implice şi întoarcerea la sentimente bune, la sentimente nobile şi la puterea de convingere fie a unui exemplu strălucit, fie la sugestia, impulsul sau rugămintea pe care o adresează o persoană din afară către o alta aflată în nevoie, un preot, un medic, un psihiatru, un consilier pedagogic, pot să exercite, dacă au capacitate şi discernământ ori percepţie potrivită şi adecvată momentului, spuneam, pot să exercite asupra unei persoane supărate, nevoie, bolnave sau în depresie o capacitate deosebite de a-i mobiliza, de a-i echilibra, de a-i salva sau de a-i trezi la conştiinţă şi la realitate.
Foarte multe persoane care s-au confruntat cu necazuri şi se mai confruntă cu situaţii complicate pot, de acum încolo, în următoarele două-trei săptămâni, să îşi găsească, mai ales în ei, putere de vindecare şi de salvare, în mod special între 14 şi 18 februarie pot să găsească sprijin în multe locuri unde până acum nu sperau, nu credeau sau acolo unde nu s-au dus şi nu s-au adresat niciodată pentru că nu le trecea prin minte că de acolo poate să vine un beneficiu pentru ei. Luna străbate un segment de la Balanţă la Capricorn.
O stea pentru fiecare
Numeroase stele fixe aspectează planetele săptămâna viitoare. Mercur face conjuncţie cu Deneb Adigue, o stea fixă care accentuează voinţa sau alimentează tot ceea ce este necesar pentru afirmarea unui caracter puternic. Aparent este o contradicţie între tranzitul planetei Mercur prin Peşti, care accentuează slăbiciunea şi emotivitatea, aşa cum spuneam şi în cadrul prezentării generale, şi această stea fixă care are nişte vocaţii exact contrarii.
Se poate spune că cele două ipostaze nu se neagă şi nu se blochează una pe cealaltă, dimpotrivă, se completează, astfel încât structurile mai slbe pot beneficia de pe urma acestei combinaţii timp de aproximativ 48 de ore, pentru că în situaţii grele, complicate, în situaţii limită sau solicitante pot să primească un ajutor de la această stea fixă, să-i facă mai puternici, mai stăpâni pe ei, mai dispuşi să îşi impună un punct de vedere sau să susţină un punct de vedere, o cauză, o idee.
Pe de altă parte, pe cei mult prea temperamentali, pe cei mult prea puşi pe afirmare cu orice preţ îi transformă în nişte fiinţe mai prudente, oarecum diplomate sau chiar atente la ecoul pe care îl au gesturile şi cuvintele lor în mediul înconjurător, fiind mai predispuşi decât altădată, să menajeze nişte sensibilităţi şi să respecte nişte calităţi umane ale celor din jur, cu atât mai mult cu cât acelea nu vin să se opună categoric drumului lor.
Pluton este în continuare într-o relaţie destul de complicată cu Facies, o stea fixă care accentuaeză postura de victimă, dar care cheamă de foarte multe ori lezarea, rănirea, lovirea, suferinţa la propriu sau la figurat, pe corpul fizic sau pe corpul spiritual. Despre lezare, rănire şi suferinţă se poate vorbi mult şi bine în acest moment în toate domeniile de viaţă şi activitate, pe toate planurile, individual sau colectiv, naţional sau internaţional, politic, economic, social, moral.
Chiron se înnobilează prin regalitatea stelei fixe Fomalhaut. Pe de o parte aduce succes, accentuează ideiile sau dă o vocaţie specială unor convingeri interioare care se transformă, se cristalizează în crez. Este o combinaţie excelentă pentru tot ceea ce ţine de domeniul religiei, moralei, filosofiei, a unei filosofii de viaţă sau a unei aplicări de stil, metodă ori ideal într-un domeniu care, mai întâi, trebuie să fie cel al vindecării.
Este vorba, la propriu, de medicină, este vorba de o serie de gesturi cu vocaţie socială menite să calmeze şi să aline suferinţe în indiferent dintre cele două ipostaze vocaţia acestei combinaţii, care s-a instalat destul de mult timp se manifestă, aş spune pentru chiar mai mult de o săptămână. Chiron începe să se combine şi cu Deneb Adigue, adică aceeaşi stea fixă de care tocmai am vorbit atunci când l-am invocat pe Mercur.
În această combinaţie caracterul puternic, conştiinţa, voinţa de fier, împreună cu Chiron, nu mai sună la fel de contradictoriu ca în ipostaza combinaţiei cu Mercur. Există o alăturare mai specială, mai fericită şi mai avantajoasă pentru toţi cei care sunt dotaţi cu un crez, cu un ideal, cu o conştiinţă, cu o intenţie nobilă, dar care nu aveau capacitatea fie de manifestare, fie de regrupare, fie de a trece la fapte. Pe fondul acestei combinaţii lucrurile sunt posibile.
Nodurile lunare, nodul nord şi nodul sud, se combină cu două stele fixe foarte puternice, foarte bogate, despre care s-ar putea scrie o carte întreagă, Antares şi Aldebaran. Ambele au în definiţia lor cuvântul succes. Antares ne trimite cu gândul către un succes care este urmărit cu obstinaţie sau care poate să devină uneori obsesiv.
Motivaţia succesului este uriaşă pentru foarte multe persoane, mai ales cele născute în semnul Săgetător. Aldebaran este o stea mai specială, mai complicată, mai bogată, dar poate mai aducătoare de şansă şi deschidere. Este vorba tot de succes, dar prin integritate, prin morală sau prin metode nobile, drepte şi cinstite. Luna neagră primeşte influenţe de la Hamar, care presupune a-ţi urma propriul drum în viaţă cu necazurile şi riscurile de rigoare cunoscute şi asumate sau, dimpotrivă, cu riscurile care vin să se instaleze în viaţa de fiecare zi ca o surpriză sau ca o piedică.
Schedir le complică viaţa unora dintre femei, componenta şi direcţia este puternic de natură feminină şi, pe de o parte, le transformă pe unele femei, mai ales pe cele care sunt născute în zodia Taurului, cu Soarele la 7 sau la 8 grade Taur, şi le dă acestora o cutenzanţă specială, o dorinţă de a învinge, de a se impune.
În signaletica acestei stele fixe este şi ipostaza feminină autoritară sau dominatoare de tipul unei regine. Unii vorbesc de o regină doar autoritară, şi atunci e vorba de demnitatate, alţii vorbesc de o regină dură care sacrifică, un fel de Turandot, ceea ce le dă unora dintre persoane o alcătuire mai riscantă şi mai complicată ori mai greu de suportat de către cei din jur.
Asteroizii de lângă noi
Trei asteroizi schimbă semnul zodiacal. În Vărsător intră Higeea şi Lilith, aducând semnificaţii, greutăţi şi vocaţii noi. Higeea în Vărsător presupune o legătură specială a unui pacient cu aparatura de investigaţie sau cu aparatură modernă care poate să şi vindece, bazată pe raze ultraviolete, infraroşii sau toate tipurile de investigare imagistică care presupun o tehnologie modernă.
Lilith intră în Vărsător. Vă atrag atenţia că nu este vorba de Luna neagră, acel loc vulnerabil pe o hartă cerească, ci de asteroidul, corpul concret, material, denumit Lilith. Intră în Vărsător şi se încarcă de surpriză, de inedit şi de riscuri ori pericole. Îi vizează, evident, pe cei născuţi în semnul Vărsătorului.
Diana intră în Săgetător şi îşi găseşte în totalitate zodia adecvată cosubstanţială cu care vibrează în deplină concordanţă, postura unei femei autoritare, uşor masculină sau masculinizată care îşi arogă dreptul de a fi independentă, puternică, de a se apăra singură şi, mai ales, de a-i vâna pe bărbaţi, de a se apăra de bărbaţi şi de a-şi nega într-o mare parte feminitatea. Într-o paranteză, fie spus, în mitologie legenda povesteşte că Diana şi-a tăiat un sân pentru a purta fără niciun fel de jenă, de reticienţă sau de disconfort întregul harnaşament al unui vânător şi, mai ales, pentru a putea trage cu arcul fără să se lovească în sân.
În felul acesta mutilarea presupune şi o negare a feminităţii, dar şi o dăruire în totalitate a acestei activităţi rezervată bărbaţilor. Spuneam că este cosubstanţială cu Săgetătorul, pentru că Săgetătorul are ca semn un centaur care trage cu arcul. Prin urmare, aceeaşi postură de vânător, aceeaşi postură duală, aceeaşi postură uşor aventuristă, extravagantă şi masculinizantă.
Banii sau viaţa!
Beţia cunoaşterii fără limite a început demult. A început în momentul în care Neptun a intrat în Vărsător, în care la un moment dat a intrat şi Uranus în Vărsător, în care cele două planete şi-au dat mâna, s-au întâlnit, şi-au conjugat efectele şi au condus la desăvârşirea proiectului.
Acum omenirea este în situaţia să cunoscă şi aş spune că nu mai e vorba de o cunoaştere filosofică, ci de una socială, economică, reală a limitelor, limitele pământului care nu mai poate da roade, limitele resursei de apă potabilă, limitele energiei care poate la un moment dat să înceteze prin epuizare.
Beţia cunoaşterii a condus la beţia puterii. Cei care deţin controlul prin tehnologie sunt oameni puternici. Sunt multe tipuri de beţie şi multe dintre ele ţin de registru, din punct de vedere astrologic, al zodiei Peştilor sau chiar al planetei Neptun care este guvernatorul şi patronul lor. Şi mulţi vor spune că iluzia, confuzia, deturnarea de sens, starea de torpoare, incertitudinea între vis şi trezire, toate acestea ţin de Neptun. Da.
Numai că Neptun poate să mai patroneze şi multe alte aspecte ale pierderii de sine şi ale tulburării de conştiinţă, şi anume la contactul cu realitatea dură, cu falimentul, unii oameni îşi pierd mintea. De aceea se poate spune că într-un viitor apropiat sau într-un viitor mediu Neptun va patrona o dispersie a conştiinţei de sine şi o risipire a forţei umane.
Va fi beţia insuccesului, va fi beţia eşecului, va fi beţia falimentului. Conştientizarea naturii binelui şi răului, al progresului şi regresului, al putinţei şi neputinţei, al acţiunii şi nonacţiunii, al utilului şi inutilului, al veşnicului şi al perenului, al trecutului şi al prezentului, al prezentului şi al viitorului.
Aşadar, ţinând cont de aceste repere şi poate de multe altele, pierderile pot fi programate, aşteptate, neprevăzute, controlate, intuite, recuperate, deturnate, manipulate sau pot să funcţioneze în perechi antinomice, pierderi utile şi inutile, pierderi temporare sau definitive, unilaterale sau multilaterale, individuale sau colective, naţionale sau internaţionale, minore ori majore, fundamentale sau neimportante, cu consecinţe grave sau cu urmări minore, scontate de cei care profită într-un moment de criză şi planificate de către cei în cauză, adică de către perdanţi.
Dacă în acest moment în care raţinea îşi caută stâlpi de sprijin şi postamente pentru dezvoltarea unei societăţi sau unor noi structuri economice, Neptun ne învaţă câteva lucruri temeinice. Şi anume, după ce a parcurs şi a provocat diferite etape, stăli de lucruri şi stări de conştiinţă, după ce a parcurs zece semne zodiacale, Neptun a intrat în Vărsător şi acolo şi-a făcut de capacitate. A permis descătuşarea minţii, a permis descătuşarea voinţelor şi ambiţiilor şi a deschis poarta Leilor.
Rămaşi de capul lor, Leii au făcut nu ceea ce se cade într-o arenă, să fie coordonaţi şi atenţi supravegheaţi de un dresor sau, dimpotrivă, să fie provocaţi la o luptă bărbătească aşa cum se petrecea în antichitate în momentul în care un gladiator se confrunta cu o fiară. Nu. Aceşti Lei au fost lăsaţi în ultimii 14 ani liberi, de capul lor. S-a dat drumul unor instincte şi mecanisme periculoase, s-a dat drumul unor relaţii care puteau fi în regimul antinomic de adineauri, controlate sau necontrolate.
De fapt, declanşarea în sine a fost controlată, consecinţele nu ţineau decât de abilitatea unora sau altora de a culege aceste roade. Neptun ne-a dat posibilitatea în aceşti 14 ani să ne modernizăm, să întinerim, să privim spre viitor, să ne dorim altceva. Şi ne-am dorit altceva luptându-ne cu trecut ca cu o fantomă periculoasă ca şi cum am fi avut de partea noastră în trecut un duşman, un reper care trebuia dărâmat cu orice chip. Şi Uranus, cât a stat în Vărsător, a forţat tărâmul inteligenţei şi a deschis larg porţile tehnologiei.
Acum, mai mult sau mai puţin literar, mai mult sau mai puţin filosofic, eseiştii, comentatorii şi analiştii constată că tehnologia care a făcut gloria ultimilor 10-15 ani nu este altceva decât un duşman al omului însuşi, al acelui om atât de civilizat încât s-a dezumanizat şi atât de atât de mult s-a automatizat încât a devenit el însuşi rotiţă într-un angrenaj.
În acet context cum ar mai putea bietul om să-şi identifice sufletul, să-şi recunoască nevoile şi să se plaseze într-un fel lucid undeva în univers, cât mai adecvat pentru ca mecanismul pe care l-a produs, ca un robot zdruncinat şi scurtcircuitat să nu facă mişcări aberante şi să-şi omoare creatorul călcându-l în picioare. Utopia tehnologiei moderne face parte din utopia unui nou stil de viaţă, face parte indestructibilă dintr-un mit, mitul unei civilizaţii moderne, face parte dintr-o atitudine faţă de viaţă şi bani.
Se trăieşte şi se munceşte pentru a se obţine cât mai repede şi cât mai uşor bani care trebuie să fie cheltuiţi cât mai repede şi cât mai uşor pentru ca alţii, la capătul drumului, să-şi câştige cât mai repede şi cât mai uşor. Mecanismul e foarte simplu, mult mai greu a fost să-l priceapă şi omul de rând.
Unii, din când în când, au mai sesizat, un Toefler, un Galbreit, persoane care ştiu despre ce este vorba, care cunosc mecanism financiar şi mecanism bancar. În spatele dulăului de oţel şi fontă, în spatele cipurilor stă inteligenţa artificială. S-a dovedit că inteligenţa artificială poate fi mult mai eficientă decât mintea omului, dar nu e mai bună. Iată un paradox. Şi merită să medităm asupra acestor antinomii şi asupra acestor realităţi pentru că ele sunt cele care se leagă indesctructibil de actuala criză economică.
Patima cu care am distrus totul, trecutul, tradiţia, istoria, construcţia, mentalitatea, morala, sexualitatea, dragostea, cultura şi religia stau de fapt la baza unei atitudini faţă de materie, bani, substanţă şi câştig. Şi în acest joc perfid tehnologia a fost ca acea sticluţă de parfum adusă de la Paris de un amant fără scrupule.
De fapt el îşi umple geamantanul cu multe-multe sticluţe ca să cucerească multe femei şi acelea, suflete şubrede şi inimi slabe, se lasă duse de nas pe acest şuvoi parfumat care, zic ele, la capătul drumului le asigură fericirea. Această iluzie a celui mai bun parfum care stârneşte în sufletul femeii slabe dorinţa unei fericiri trăite ca în vis, ca în romane, ca în filme, este de fapt similară cu ipostaza care a fost dată, cultivată şi adânc înrădăcinată în mentalitatea omului.
Pentru noi tot ceea ce înseamnă tehnică, informatică, tehnologie modernă, robotică şi elemente ale viitorului se pot asocia grosso-modo cu dâra de parfum care ne-a târât pe toţi, inimi slabe, şi am intrat cu toţii într-un joc. Acum, la capătul drumului, s-a declanşat primul program al acestui sistem care, aşa robotic cum este, funcţionează mai diabolic decât mintea omului, sufletul colectiv uman de-a lungul timpului şi de-a lungul civilizaţiei nu a croit ceva mai stricăcios şi mai perfect.
Suntem acum în faţa situaţiei de a număra victimele, pierderile, pagubele. Suntem în situaţia în care în această săptămână Neptun ne obligă să declinăm substantivul pierdere şi să conjugăm verbul a pierde. Vă rog să o faceţi cu temeinicie şi dacă o veţi face în fiecare zi veţi ajunge la un fel de rugăciune care o să vă pătrundă sufletul şi conştiinţa şi o să vă trezească la realitate.
Undeva, fiecare dintre noi trebuie să tresară pentru a aduce un element de noutate şi pentru a construi un mecanism mai bun, mai performant şi, evident, mai puternic decât cel pe care l-a făcut până acum omul, mizând cu ceea ce a fost de fapt o luptă cu întunericul, şi anume să construiască un creier artificial şi, iată, creierul funcţionează în detrimentul nostru, al tuturor.
În această avalanşă de nemulţumiri personale, de faliment colectiv, de criză economică mondială există tentaţia unora de a se izola vin viaţa activă în viaţa pasivă, de a se cufunda în meditaţie, în transă, în izolare, în nonacţiune. Pictorul Goia, care a trăit vremuri grele la curtea regelui Spaniei, care a prins şi războaiele napoleoniene, care a văzut sânge şi crimă, care a văzut lucruri odioase şi, evident, întotdeauna gratuite, avea obiceiul să se retragă în căsuţa lui de pe malul Masanaresului şi să îşi dea lui însuşi un ordin: „Să dormim, trupul meu! Să dormim un somn lung”. Spre deosebire de această variantă de a trăi eşecul şi finalul sau decrepitudinea şi disoluţia personală, familială, economică sau colectivă, Neptun, cred, mai poate să aducă o şansă.
După o perioadă de izolare prin vis sau de rătăcire prin tot felul de speranţe deşarte, pe care le denumim utopie într-un cuvânt, există la un moment dat şi trezire, trezirea din beţia succesului care a fost, trezirea la o realitate care nu este cea pe care au dorit-o unii, 14-15 sau 20 de ani, după cum Neptun poate să ne deschidă barierele minţii spre altă lume, spre o altă construcţie care să îşi ia ca termen de referinţă prezentul, nu neapărat să fie distrus după modelul uranian, ci care trebuie completat, îmbunătăţit sau, pur şi simplu dresat, aşa cum se petrece cu leii în arenă.
Asteroizii de langa noi
O stea Pentru Fiecare
Banii sau Viata
Previziuni Generale